0734.999.777
rezervari@casalazaroiu.ro

Împrejurimi

Complexul turistic Casa Lăzăroiu este situat în partea de nord a județului Argeș pe Transfăgărășan, la jumătatea distanței  dintre Orașul Regal Curtea de Argeș și zona Lacului de acumulare Vidraru (în Comuna argeșeană Corbeni). La limita vestică a complexului curge Râul Argeș. În preajma complexului sunt numeroase atracții turistice care merită să fie vizitate de cel puțin o data în viață:

Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș

Este ctitoria lui Basarab I (1310 - 1352), terminată în anul 1352, în cadrul reședinței voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument în cruce greacă înscrisă, de tip complex, este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate în 1364 - 1369. Biserica este inclusă pe noua lista a monumentelor istorice: cod LMI AG-II-m-A-13647.01 și în Lista Indicativă UNESCO.

Biserica Domneasca Sfantul Nicolae din Curtea de Arges

Mănăstirea Curtea de Argeș

Este o mănăstire ortodoxă din România, situată în orașul Curtea de Argeș, construită între 1515-1517 de Neagoe Basarab. Ansamblul cuprinde catedrala episcopală, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Țara Românească. Catedrala este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare AG-II-a-A-13628. În timpul lui Carol I, catedrala a fost transformată în necropolă pentru familia regala a României. În afară de mormintele regale, la Mănăstirea Curtea de Argeș se află și moaștele sfintei Filofteia.

Dacă în 1857 complexul monastic era păstrat în întregime, două incendii din 1866 și 1867 au distrus clădirile seminarului, respectiv locuințele, paraclisul și turnul de intrare. La inițiativa lui Carol I, biserica a fost restaurată începând cu 1875 de către arhitectul francez Lecomte du Noüy, ceea ce a dus la înlocuirea frescei originale cu o pictură nouă și la alte modificări radicale ale structurii interioare. În anul 1886 s-a terminat restaurarea bisericii și a început construirea palatului regal din latura de est a complexului, care va fi mai târziu transformat în palat episcopal.

În 2009 a început construcția unei noi catedrale unde vor fi amplasate mormintele membrilor familiei regale a României ce vor deceda de atunci înainte, precum și moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

La 7 decembrie 2018 a aceasta catedrală  - numită și Necropola Regală – a fost sfințită de către IPS Calinic Argeșeanul, iar moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost mutate în acest locaș de cult.

Manastirea Curtea de Arges

Fântâna Meșterului Manole

În apropierea mănăstirii Curtea de Argeș se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare.

Balada Monastirea Argeșului spune ca meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Tot legenda dă o explicatie și pentru fântâna meșterului Manole: când domnitorul a văzut aceasta măreață construcție i-a întrebat pe cei zece meșteri dacă pot construi o mănăstire și mai frumoasă decât aceasta. Aceștia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila construcție a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcați meșterii să fie dărâmate și astfel cei „zece meșteri mari, calfe și zidari” au rămas blocați pe acoperiș. Ei și-au făcut aripi din șindrile și s-au aruncat de pe acoperișul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămați, dar toți au murit. În locul unde s-a prăbușit meșterul Manole a apărut un izvor - fântâna meșterului Manole.

Fantana Mesterului Manole

Cetatea Poienari

Cetatea este situată în apropierea Barajului Vidraru, pe un vârf de munte, fosta reședință secundară a lui Vlad Tepeș (cunoscut și ca Dracula) construită ca fortăreață în calea invadatorilor otomani. Pentru a ajunge la cetate s-au construit 1448 de trepte ce croiesc un fantastic drum prin pădurea de pe versant.

Cetatea Poenari

Valea lui Stan

Este o zonă pitorească, destinată celor dornici de drumeții. Este cunoscut ca fiind un traseu montan, puțini fiind cei care știu ca numele este dat de râul care curge prin aceasta vale – râul Valea lui Stan. Accesul se face chiar de pe Transfăgărășan, într-o curbă strânsă din porțiunea de drum de dinainte de Barajul Vidraru, cum urci dinspre Casa Lăzăroiu. Zona este marcată ca traseu de drumeție, ușor vizibil din stradă.

Lacul și Barajul Vidraru

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor. De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.

Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.

Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lățimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km.

Adâncimea maximă a apei este de 155m lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mc. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

La data de finalizare acesta s-a situat, măsurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.

Lacul si Barajul Vidraru

Statuia lui Prometeu

Monumentul Electricității sau Statuia lui Prometeu. În zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleașa, se află Statuia lui Prometeu realizată de sculptorul Constantin Popovici în 1965.                                                                    

Prometeu era considerat unul dintre binefăcătorii oamenilor, în mitologia greacă, deoarece a dăruit oamenilor focul. Ca o analogie, sculptorul a ales această reprezentare a dăruirii și a sacrificiului. Prometeu a dăruit oamenilor focul, iar acest baraj impozant a dăruit și încă dăruiește omenirii energie.

Statuia lui Prometeu

Lacul Bâlea

Lacul Bâlea este un lac glaciar (format în circ glaciar) situat la o altitudine de 2040m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360m în lungime, suprafata de 46.508m2 și adâncimea de 11,35m. În anul 1932 lacul Bâlea și o suprafața de circa 180ha în jurul lacului au fost declarate rezervație științifică. Lacul Bâlea se află la circa 77km de la orașele Sibiu, 68km Făgăraș și 85km de la Curtea de Argeș. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascada din apropierea cascadei Bâlea.

Lacul Balea
Imprejurimi turism Corbeni, Pensiunea Casa Lazaroiu

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.